Synes du at sprøytestikk er ubehagelig? Er du lei av å sette insulin med sprøyter? Kunne du tenke deg å bytte ut insulinsprøyten med et stykke sjokolade? Da bør du lese videre.

Peter McCourt er opprinnelig fra Australia, men arbeider nå som professor i biokjemi ved Norges arktiske universitet i Tromsø. Sammen med en gruppe forskere fra Universitetet i Sydney, har han nå utviklet en helt ny metode for å ta insulin. Resultatene ble nylig publisert i Nature nanotechnology.

Peter McCourt er professor i biokjemi ved Norges arktiske universitet i Tromsø. Foto: Kjetil Rydland/UiT

En skulle kanskje tro at frykten for sprøyter er hovedårsaken til at forskerne ønsker å erstatte sprøytestikkene med sjokolade, men det er bare en hyggelig bivirkning. Peter McCourt forklarer:

  • Når du tar insulin via sprøyte, går mye av insulinet til musklene og mageområdet.
  • Ved hjelp av nanoteknologi, kan insulin leveres målrettet til leveren.
  • I tillegg bruker man nanoteknologi til å frigi insulin bare når blodsukkeret er høyt, noe som er mye mer kontrollert enn når man frigir alt insulinet med ett sprøytestikk.

Stadig flere medisiner kan tas via munnen, men foreløpig må mennesker med diabetes ta insulin via sprøyte eller pumpe.

Når du tar insulin via sprøyte, mottar kroppen alt insulinet på en gang. Deretter fordeles insulinet i hele kroppen – ikke bare der det trengs. Mye av insulinet ender opp i musklene eller brytes ned i magen. Siden distribusjonen av insulin er lite presis, øker dette risikoen for at pasienten får hypoglykemi eller føling.

Avansert nanoteknologi

Nå har forskerne tatt i bruk avansert nanoteknologi for å tilføre insulin på en mer presis måte. "Vi har valgt å distribuere insulinet via små sølvpartikler, og disse partiklene er pakket inn på en slik måte at insulinet verken blir brutt ned av magesyre eller fordøyelsesenzymer på sin vei gjennom fordøyelsessystemet", forklarer McCourt til uit.no. "Dermed kommer hele insulindosen frem til sin egentlige destinasjon, som er leveren".

En annen fordel ved denne metoden, er at nanoteknologien sørger for at innpakningen bare brytes ned når blodsukkeret er høyt. Når blodsukkeret er lavt, frigjøres det ikke insulin fra sølvpartiklene.

Færre bivirkninger

Dette er en metode som er mye mer praktisk og pasientvennlig. "Den ligner også mye mer på måten insulinet fungerer på hos friske mennesker, hvor bukspyttkjertelen produserer insulin og sender dette direkte til leveren", forklarer han.

Skal testes på mennesker i 2025

De nye insulinpartiklene er allerede testet på bavianer. Til sammen 20 bavianer har vært med på studien. "Insulinet er pakket inn i sukkerfri sjokolade, noe bavianene liker godt", ler McCourt. "Dessuten får de en premie for å ta blodprøve, så de stikker villig frem hånden hver gang".

Nå er forskerne klare for å teste den nye behandlingen på mennesker. Først skal medisinen testes på 20-80 friske personer, og deretter skal forsøkene videreføres på mennesker med diabetes. Håpet er at den nye medisinen skal være tilgjengelig for pasientene om 2-3 år.

Les mer: Oral nanotherapeutic formulation of insulin with reduced episodes of hypglycaemia

 

Ved hjelp av nanoteknologi kan insulinet pakkes inn og inntas via munnen i pilleform – eller i en sjokolade. Foto: Denny Muller/Unsplash

Ved hjelp av nanoteknologi kan insulinet pakkes inn og inntas via munnen. Dette vil normalt skje i pilleform, men en kan også se for seg at insulinet leveres i en sjokolade.

Da behandlingen ble testet på bavianer, forsøkte de flere ulike innpakninger. Hos bavianene var det insulin i sukkerfri sjokolade som fungerte best. Vi kan også se for oss at dette blir løsningen for mennesker, i alle fall når insulinet skal tas av barn.

Lignende artikler