Diabetes er ikke alvorlig, det finnes jo insulin

Diabetes er en alvorlig og kronisk sykdom. Ved begge typer diabetes (type 1 og type 2) finnes det en økt risiko for å utvikle visse typer komplikasjoner. Oppdagelsen av insulin betyr at diabetikere i dag ofte kan leve et langt og godt liv, men selve insulinet er ingen kur mot sykdommen.

Hvis du har diabetes, kan du ikke spise sukker

Dietten for diabetikere er egentlig ikke spesielt forskjellig fra kostholdet som alle bør spise – et sunt og balansert kosthold. Selvsagt kan alle med diabetes spise sukker eller en liten godbit fra tid til annen, innenfor rammen av et sunt og balansert kosthold.

Har du diabetes må du spise på faste tider

Du bestemmer selv på hvilke tider du vil spise. Anbefalinger sier at tre måltider om dagen og en til to mellommåltider kan være fordelaktige, men dette er individuelt og bør tilpasses den enkelte. Det viktigste er å være klar over hvordan ulike matvarer påvirker blodsukkeret. Leser du næringsinnholdet og tester blodsukkeret ditt før hvert måltid er mye gjort. En tommelfingerregel kan være å alltid teste blodsukkeret ditt før måltidet, og deretter to timer etter måltidet. Deretter vil du finne ut hvor mye blodsukkeret ditt har blitt påvirket av hva du har spist.