Publisert 18 september 2019

Inger Söderman (71) fikk diabetes-diagnosen for fire år siden. Det var på en vanlig helseundersøkelse hos sin fastlege det ble oppdaget at hun hadde diabetes type 2. – Om du vil leve til du er 70, må du endre både kosthold og treningsvaner, sa legen. –Jeg ble livredd og trodde jeg skulle dø, forteller Inger. To år senere er hun kvitt alle symptomer på sin diabetes.

I 2015 fikk Inger Söderman beskjed om at hun hadde diagnosen diabetes type 2. Hun var da overvektig, og lite fysisk aktiv. I og med at hun setter stor pris på livet og gjerne ville leve i mange år til, så endret hun sine tidligere vaner. – Det finnes ingen snarveier, så jeg bestemte meg for å starte med enkel trening, spaserturer og et bedre kosthold, forteller Inger.

Hun fikk også Metformin-tabletter som hun begynte å ta med en gang, samtidig som hun endret både treningsvaner og kosthold. Når det gjelder kosthold, kuttet hun først ut alt det hvite, det vil si poteter, ris, pasta, mel og sukker.

– Jeg endret kostholdet mitt fra en dag til den neste. Jeg var standhaftig, og gikk ned 25 kilo i løpet av et og et halvt år. Jeg kastet alt av godteri, selv om det sto ”no added sugar” på emballasjen. Det er smart å være konsekvent, og egentlig har jeg ikke savnet noe.

Inger elsker å se på bakeprogrammer på TV, og spiser i dag både bakst og sukkerfritt godteri en gang i blant – men ikke hver dag.

Symptomfri etter to år

Da Inger fikk diagnosen sin, fikk hun hjelp med kostholdet av en ernæringsfysiolog. – Jeg fikk mange tips og gode råd. For eksempel fikk jeg en egen liste til julebordet hvor det var ramset opp alle tingene jeg kunne spise, i stedet for alt jeg ikke kunne spise. Slik greide hun å snu det til noe positivt, forklarer Inger.

Nå er hun svært nøye med å følge med på innholdsfortegnelsen  på brød. Hun har sluttet med müsli, og hun har innsett at det er sukker i nesten alt. Hun baker ofte sitt eget brød, og det blir gjerne et knekkebrød uten mel.

I dag er Inger veldig bevisst på vekten, og spiser nesten ikke poteter, pasta eller ris. – Det hender at jeg spiser en spagetti carbonara en gang i blant, men det blir ikke ofte. Det daglige matinntaket består av frokost, lunsj og middag, der det ofte blir noe enkelt til middag. – Jeg er glad i kylling, lyst kjøtt, skalldyr og fisk, men jeg spiser aldri noe med fløtesaus lenger.

For Inger ble hennes vektreduksjon og nye kostholds- og treningsvaner redningen. Hun har fått mye hjelp fra legen, og etter to år var hun helt symptomfri fra diabetes og kunne slutte med Metformin-tablettene.

– Det er mulig å håndtere dette, og man kan gjøre det selv om man bare bestemmer seg for det! Jeg har alltid i bakhodet at jeg må passe på hva jeg spiser. Det er så visst godt med kanelboller i 30 sekunder, men så er det ikke godt lengre. Det holder for meg å kjenne på duften, for bollene gjør vondt verre og er ikke verdt det. Man må finne alternativ i stedet. Og det er fantastisk å ikke ha diabetes lengre, avslutter Inger.

Ingers tips

  • Ha god kontakt med legen din
  • Vær sta
  • Forsøk å se det positive; at du føler deg mye bedre

Hva skal du spise når du har diabetes type 2? Det er viktig at kostholdet tilpasses til den enkelte. Vanlige anbefalinger kan være middelhavskost, LCHF, steinalderkosthold (paleolitisk kost), 5:2-dietten, 16:8-dietten eller 8/800-dietten. Vi i Diabetes Wellness Norge vil at du skal ha et så bra liv som mulig, og at du skal velge det kosthold som passer og fungerer best for deg. Spør alltid din fastlege eller diabetessykepleier om hvilken diett du bør følge.

Lignende artikler