Publisert 3 mars 2022

Søtpoteten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, men dyrkes i dag i de fleste tropiske områder. Som navnet avslører, smaker søtpoteten litt søtere enn andre poteter. Selv om bruksområdene er ganske like, er søtpoteten ikke i slekt ved vanlig potet.

Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt er det få grønnsaker som har så mange bruksområder som søtpotet. Den kan stekes i skiver, kokes, moses, wokkes, syltes og bakes. Smaken er litt søtaktig, og mange mener den minner om en søt gulrot. Men om poteten er søt, så er det vel bare å holde seg unna om man har diabetes?

Lav glykemisk indeks

Søtpoteter har lavere glykemisk indeks enn de tradisjonelle norske potetene. Dette gjør at de faktisk er et godt alternativ for personer med diabetes. Lav glykemisk indeks betyr nemlig at de frigjør sukker saktere, noe som igjen gjør at blodsukkeret ikke øker like mye.

Søtpoteter inneholder mye næring, men også mye kostfiber. Det er kostfiberet som har mye av æren for at blodsukkeret stiger langsommere.

Lett å lage mat med søtpotet

Det er utrolig enkelt å lage et smakfullt måltid av søtpotet. Det aller enkleste er trolig å bake søtpotet i ovnen. Da trenger du ikke gjøre stort mer enn å vaske potetene, dele dem i store båter og dryppe litt olje over. Deretter legger du dem i stekeovnen på 210 grader i cirka 25 minutter. Vend gjerne litt rundt på dem underveis.

Du kan også bake søtpotetene hele og lage en variant av den klassiske bakte poteten. Da må du prikke potetene med en gaffel etter å ha vasket dem grundig. Gni dem inn med olje, salt og pepper og sett dem i ovnen i en ildfast form i 50-60 minutter på 200 grader. Når de er ferdige, skjærer du et snitt langs hele poteten og trykker fra undersiden slik at poteten åpner seg. Bakt potet serveres gjerne med litt smør, men eksperimeter gjerne med for eksempel Creme Fraiche eller en blå castello (blåmuggost).

Les mer: Mias beste oppskrifter med søtpotet

Du kan også lage en lekker søtpotet-suppe med gulrot og ingefær. Oppskriften finner du på meny.no.

Sunne fakta om søtpotet

Søtpotet har et lavt fettinnhold og et høyt innhole av betakaroten. Betakaroten omdannes til vitamin A i kroppen og bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Søtpotet er også en god kilde til kalium og kopper. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Det er mye energi i søtpotet, som vi ser på bildet av Hoffs Opphøgde Potteter av søtpotet. Men den glykemiske indeksen gjør at de likevel er bedre for personer med diabetes enn vanlig potet.

Lignende artikler