Publisert 19 mai 2020

Diabetes type 1 betyr at bukspyttkjertelen slutter å produsere insulin, og årsaken har vært et stort mysterium. Nå mener en gruppe norske forskere at sykdommen kan være utløst av et virus. Om det er riktig, betyr det at en stor del av sykdomstilfellene kan behandles, og i beste fall at de snart kan tilby en vaksine.

Allerede i 2014 hevdet en gruppe forskere fra Universitetet i Oslo at de kunne påvise en kronisk virusinfeksjon i de cellene som produserer insulin i bukspyttkjertelen hos mennesker med diabetes type 1. Det er et virus av typen enterovirus som er påvist. Viruset er ganske vanlig, også blant mennesker uten diabetes, men det hører ikke hjemme der insulinet produseres.

Om dette stemmer, vil det være mulig å komme viruset i forkjøpet med en pille som bremser virusinfeksjonen eller til og med en vaksine. – Ved nyoppdaget diabetes kan vi kanskje stoppe den ødeleggende prosessen, slik at pasienten får en betydelig mildere sykdom, sa Knut Dahl-Jørgensen til nrk.no den gang. – Vi håper å finne midler som kan få bukt på virusinfeksjonen, og kanskje også en effektiv vaksine i fremtiden.

Vaksine mot diabetes type 1

Forsøk med antivirale medikamenter tar gjerne 2 til 4 år, og det å utvikle en vaksine tar normalt enda mer tid. Men nå sier en gruppe finske og svenske forskere at vaksinen er klar. – Vi håper at vaksinen er effektiv mot CVB-viruset og at vi kan gi den til barn, sier Malin Flodstöm-Tullberg ved Karolinska universitet. Diabetes type 1 rammer rundt 400 barn og unge i Norge hvert år, og for at vaksinen skal fungere må barna få den før de utvikler sykdommen. I disse dager skal vaksinen testes på en liten gruppe forsøkspersoner for å avdekke eventuelle bivirkninger.

Samtidig tester de norske legene fra Oslo Diabetes Research Centre om antivirale midler kan bremse sykdommen. Ser vi en efekt av behandlingen, har vi i prinsippet bevist at sykdommer er utløst av et virus, sier professor Dahl-Jørgensen.

Viktig med forskning

Nesten 250 000 nordmenn er diagnostisert med diabetes, og mange flere er rammet uten å vite det. De fleste får diabetes type 2 som betyr at kroppen fortsatt kan produsere insulin, men at mengden ikke er tilstrekkelig til å dekke kroppens behov.

– Behandlingen av diabetes type 1 kan være krevende, forteller Anders Lundgren fra Diabetes Wellness Norge. – Du må tilføre insulin gjennom sprøyte eller pumpe flere ganger om dagen, og ved hvert måltid må du vurdere og avgjøre hvor mye insulin du trenger basert på hvor mye du har spist og hvor mye du anstrenger deg fysisk. Tar du feil dose, kan blodsukkeret bli for høyt eller for lavt, noe som igjen kan føre til føling.

– Om denne forskningen fører til en vaksine eller til en medisinsk behandling som kan bremse sykdommen, har det potensiale til å forandre livene til en stor gruppe mennesker, forklarer Lundgren. – For diabetes type 2 ligger trolig årsaken til sykdommen oftere i livsstil og gener, ikke i virus, så her gjenstår det mye forskning før kampen er vunnet.

Stiftelsen Diabetes Wellness har som formål å samle inn penger for å finansiere fremragende forskning på diabetes, samt å formidle kunnskap om diabetes og sykdommens mange komplikasjoner til allmennheten.

Kilder:

Les mer om den svensk-finske vaksinestudien i Science Advances 06 May 2020.

Les mer om studien som påviste virus i bukspyttkjertelen hos diabetes-pasienter i Diabetes fra American Diabetes Association.

Lignende artikler