Publisert 6 august 2020

I dag er det anslått at nesten 250 000 nordmenn har fått en diabetes-diagnose. I tillegg er det trolig mange som lever med sykdommen uten å vite det. Om du oppdager sykdommen i tide, kan du med riktig behandling holde sykdommen i sjakk og unngå de alvorlige og til dels livstruende komplikasjonene diabetes kan føre til. Derfor er det viktig å kjenne til de tidlige tegnene på diabetes.

Den såkalte Tromsø-undersøkelsen viser at andelen som lever med diabetes har økt i alle aldersgrupper over en 8-årsperiode. I aldersgruppen 40-79 har andelen økt fra 4 til 7 prosent for menn og fra 3 til 5 prosent for kvinner. Tromsø-undersøkelsen brukte blodprøver fra et tilfeldig utvalg av befolkningen for å måle langtidsblodsukker (HbA1c-måling). Om du har mistanke om at du har diabetes, bør du gå til legen og be om å få tatt en slik blodprøve.

Symptomene du skal følge med på

De første tegnene på diabetes er vanligvis

  • økt sultfølelse
  • økt tørst
  • hyppig vannlating

Har du diabetes type 1, kan du også oppleve symptomer som kvalme, oppkast eller hurtig vektreduksjon. For diabetes type 2 kan symptomene være vanskeligere å kjenne igjen, og da er det enda viktigere å få tatt en blodprøve.

Økt sultfølelse

Om kroppen ikke produserer nok insulin, greier den ikke å bryte ned sukker fra maten og konvertere det til energi. Dermed får du ikke nok energi fra det du spiser, og kroppen sender signaler om at den er sulten – selv om du nettopp har spist. Dette er et symptom det er viktig å være oppmerksom på, fordi økt sultfølelse kan være en indikasjon på insulinresistens eller høye insulinnivåer før du oppdager andre symptomer.

Hyppig vannlating

Når kroppen har høyt blodsukker, må nyrene bli kvitt noe av sukkeret ved å slippe det ut i urinen. Dette vil trekke ekstra mye vann ut av kroppen og inn i urinen, noe som gjør at urinblæren fylles raskere. Resultatet er at du må ofte på toalettet.

I tillegg til at dobesøkene blir hyppigere, opplever vi ofte pasienter som forteller at de også kunne lukte at urinen hadde forandret seg. Et høyt sukkerinnhold i urinen kan gi en veldig søtlig lukt som mange reagerer på.

Økt følelse av tørst

Om du har begynnende diabetes, kan du også oppleve at du stadig blir tørst. Dette er gjerne en konsekvens av at du urinerer mer og oftere, og mange som har diabetes må drikke vann hyppig for å holde seg utørste.

Og; om du ikke drikker nok eller faller for fristelsen til å slukke tørsten med sukkerholdige drikker som gjør problemet verre, kan du få ytterligere symptomer som munntørrhet eller til og med synsforstyrrelser.

Diabetes type 2

Om du har diabetes type 1, så produserer ikke kroppen insulin i det hele tatt. Da blir symptomene ofte mer dramatiske og tilstanden forverres raskere. Derfor får pasienter med diabetes type 1 ofte diagnosen hos legen eller til og med på sykehuset.

Ved diabetes type 2 produserer kroppen noe insulin, men ikke nok til å dekke kroppens behov. Det kan enten skyldes at selve insulinproduksjonen er redusert eller at kroppen ikke greier å nyttiggjøre seg den insulinen som produseres på en effektiv måte. De aller fleste som får diabetes, har diabetes type 2, og det er også her vi regner med at mørketallene er store med mange som lever med diabetes-plager uten å ha fått diagnosen.

De vanligste symptomene på diabetes type 2 er, i tillegg til økt sultfølelse, utmattethet eller mangel på energi. Da diabetes type 2 ofte har sammenheng med overvekt og en livsstil med lite fysisk aktivitet, er det mange som tror at disse symptomene har sammenheng med livsstil og ikke diabetes-sykdommen.

Enkle forholdsregler

Det aller viktigste du kan gjøre for å unngå å få diabetes, er å spise sunt, unngå for mye sukker i kosten og være i fysisk aktivitet. Det skal ikke mye til før risikoen for å få diabetes er vesentlig redusert. Og bonusen er at mosjon og et sunt kosthold hjelper på en lang rekke andre sykdommer, plager og lidelser i tillegg, både fysisk og mentalt.

Les mer: Slik lever du sunt med diabetes

Lignende artikler