Publisert 2 januar 2024

Norge ligger langt mot nord, og det kan bli skikkelig kaldt om vinteren. I skrivende stund advarer media mot "sibirkulda" som er på vei. TV2 melder at januar kan bli den kaldeste i Oslo på 25 år, og i Karasjok er det meldt 40 kuldegrader denne uka.

Om du har diabetes, er det spesielt viktig å ta noen enkle forholdsregler før kulda kommer. De fleste vet at insulin er følsomt for kulde, men selv om du ikke bruker insulin, kan det være smart å lese videre.

Diabetes og kulde

Minusgrader kan påvirke blodsukkeret ditt på flere ulike måter. Noe så enkelt som at du sannsynligvis holder deg mer inne når det er kaldt, gjør at du er mindre aktiv, får mindre mosjon – og kanskje også spiser mer.

Vi vet også at kulden kan forverre noen av de vanligste følgesykdommene til diabetes, som for eksempel nevropati og hjertesykdom.

Forskere som har målt langtidsblodsukkeret hos pasienter med diabetes type 1 gjennom flere årstider, fant signifikant høyere blodsukker om vinteren enn om sommeren. I en studie fra 2014 hadde deltagerne i snitt 76 mmol/mol om vinteren, mens målingen bare viste 61 mmol/mol om sommeren.

Pass på fingre og tær

Mange plages av kalde fingre og tær i kulda, men problemet er større om du også har diabetisk nevropati fra før. En tilleggsutfordring for alle med diabetes, er at det er vanskeligere å måle blodsukkeret ved hjelp av stikk i fingeren.

Insulin tåler ikke frost!

Om du bruker insulin, er det enda en ting du må passe på. Insulin tåler nemlig ikke frost. Om insulinet fryser, mister det effekten.

Skal du være lenge utendørs, bør du oppbevare insulinet på kroppen. Det er ikke tilstrekkelig å ha det i en ytterlomme – eller i sekken om du er på skitur. Om du har med følingsmat på tur, er det også viktig at den ikke fryser – det er ikke mye hjelp i en frossen juicekartong når blodsukkeret blir lavt.

Vær også forsiktig om du reiser med fly. Vi anbefaler alltid å ha insulinet i håndbagasjen – både fordi bagasjen kan bli borte underveis, og fordi det kan være kuldegrader i bagasjerommet på flyet selv når du reiser om sommeren.

Pass godt på fingre og tær når kuldegradene slår til. Foto: Gary Fultz/Unsplash

Lignende artikler