Sammenhengen mellom diabetes, hjertesykdom og nyresvikt
Om du har diabetes, har du også høyere risiko for nyresvikt og hjertesykdom. Snakk om uflaks, tenker du kanskje, men sannheten er at disse sykdommene har mange fellesnevnere.
Voksne med diabetes har dobbelt så høy risiko for hjertesykdom eller slag sammenlignet med mennesker uten diabetes. Om du har diabetes, har du også høyere risiko for nyresykdom. Og når nyrene svikter, må hjertet arbeide hardere, noe som igjen kan føre til hjertesykdom.
Alle gode ting er tre
De sier at alle gode ting er tre, men disse tre sykdommene er på ingen måte gode. De kan hver for seg være livstruende, og selv når de ikke er dødelige, kan de dramatisk redusere livskvaliteten.
Samtidig ser vi at disse tre sykdommene er blant de mest utbredte kroniske sykdommene i de fleste vestlige land. Nå har forskere ved the American Heart Association begynt å bruke diagnosen cardiovascular-kidney-metabolic syndrome (CKM) for pasienter som har to eller flere av disse sykdommene eller som er i ferd med å utvikle dem.
Dramatisk utvikling
Amerikanske forskere har studert utviklingen av CKM syndrom blant voksne amerikanere i perioden 2015-2020. I en nylig publisert studie beskriver de hvordan 25 prosent av den voksne befolkningen er berørt og at CKM-sykdommene til sammen var den viktigste dødsårsaken i 2021.
Mens bare 15 prosent av befolkningen i USA tilfredsstiller kriteriene for CKM syndrom, er tallene alarmerende. «Disse tallene er astronomisk mye høyere enn vi hadde ventet», sier Dr. Rahul Aggarwal ved Brigham and Women's Hospital i Boston til New York Times.
Nå oppfordrer de alle til å være mer oppmerksomme på de risikofaktorene som disse tre sykdommene deler, i første rekke overvekt og fettprosent, blodsukkernivå, høyt blodtrykk, høyt kolesterol samt fettstoffer i blodet.
Alt henger sammen med alt
Hva som skjer med hjertet ditt, nyrene og stoffskiftet henger tett sammen. Problemer ett sted, fører raskt til problemer et annet sted. Et eksempel er utviklingen av diabetes type 2 med insulinresistens.
Når kroppen ikke responderer som den skal på insulin etter et måltid, vil blodsukkeret øke, Over tid fører dette til innsnevrede blodkar, og gjør at hjertet må arbeide hardere. Dette øker igjen blodtrykket, og høyt blodtrykk over tid øker risikoen for både hjerteinfarkt, hjerneslag og nyreskade.
Om du er i risikogruppen, bør du måle både blodtrykk og blodsukker jevnlig hos fastlegen din. Om legen er bekymret for nyrefunksjonen, er det også mulig å måle denne gjennom en urinprøve.
Du kan også gjøre mye selv. Det viktigste er å spise mer fiber, frukt og grønnsaker og mindre prosessert mat. Ved å drive lett styrketrening, kan du øke muskelmassen, noe som har positiv effekt på insulinresistens. Mosjon hjelper også på den generelle helsen din, samtidig som det kan hjelpe deg å gå ned i vekt.
Og husk; alt hjelper. Det er ikke slik at du må gjøre alt på en gang. Selv om du bare greier å gjøre litt, så har du gjort et stort bidrag til din egen helse og din egen livskvalitet.