Publisert 4 mai 2021

NRK-programmet Eit feitt liv handler om Ronny Brede Aase som elsker burger og øl, men drømmer om et langt og godt liv. Selv sier han at "det er på tide at ein tjukk fyr får lage eit TV-program om helse!"

I den tredje episoden av Eit feitt liv snakker Ronny med lege Øyvind Torp. Her hevder Torp at Ronny må være forsiktig med Pepsi Max, fordi det kunstige søtningsstoffet i lettbrus får insulinet til å øke litt, noe som kan sette kroppen i "lagringsmodus" og dermed gjøre det vanskeligere å gå ned i vekt. Nå reagerer mange på denne påstanden.

Både Andreas Stokkeland og Martin Norum fra Vektklubb.no er kritiske. – Det skjer en sensorisk respons når noe søtt treffer reseptorer på tungen, for eksempel karbohydratrike matvarer eller kunstige søtstoffer, sier Stokkeland. – Men ettersom lettbrus ikke inneholder kalorier, så vil denne prosessen stoppe opp og den potensielt ørlille økningen av insulin forsvinne.

– Påstanden er sterkt misvisende, ettersom det er godt dokumentert at kunstig søtning som aspartam i svært liten grad, om noen i det hele tatt, påvirker utskillelsen av insulin, tilføyer Martin Norum.

Amerikanske tilstander

Vi kommer stadig over påstander om at aspartam og andre kunstige søtstoffer fører til fedme, og mye av dette ser ut til å stamme fra store amerikanske undersøkelser. Her observerer forskerne nemlig at personer som drikker mye lettbrus, har høyere gjennomsnittsekt enn de som ikke drikker lettbrus.

Dette betyr ikke nødvendigvis at det er lettbrusen som gir overvekt. Tvert imot, kanskje er det slik at personer med overvekt forsøker å kutte ned kaloriinntaket, og nettopp derfor drikker mer lettbrus!

Forskere ved Folkehelseinstituttet har brukt systematiske metoder i en gjennomgang av vitenskapelige artikler om kunstige søtstoffer, overvekt og apetittregulering (Mosdøl 2018). Resultatene tyder på at folk som bytter ut vanlige sukkerholdige produkter med lettprodukter, vil få i seg færre kalorier, noe som bidrar til å holde en lavere kroppsvekt.

Vann er fortsatt best

Generelt er det anbefalt at barn under tre år verken får saft, brus eller annen drikke med kunstige søtstoffer som et føre-var-prinsipp. For voksne er det viktig å holde seg under de anbefalte grenseverdiene. For aspartam er grensen satt til 40 mg/kg kroppsvekt, noe som tilsvarer ca 4 liter brus om dagen.

Men selv om lettbrus altså er mye bedre for kroppen enn "vanlig brus", anbefaler forskerne fortsatt å drikke vann i de fleste sammenhenger. – I Norge har vi godt vann rett fra springen, vann er gratis, inneholder ingen kalorier og tilfører kroppen det den trenger av væske, sier seniorforsker Trine Husøy ved Folkehelseinstituttet. – Vann er dessuten bedre for tennene enn alle typer brus.

Vi anbefaler daglig mosjon i kombinasjon med et sunt kosthold og vann eller annen sukkerfri drikke.

Lignende artikler