Publisert 17 august 2018

Den raske nedgangen til insulinproduksjon etter starten av diabetes type 1 pågår i syv år. Deretter stabiliseres nivået, og de insulinproduserende betacellene som har overlevd immunsystemets angrep forblir intakte og utskiller insulin.

Forskere ved Exeter Medical School i Storbritannia har studert hvilket mønster nedgangen i egen insulinproduksjon har hos type 1-diabetikere fra sykdomsstart og flere år framover i tid.
Metoden som brukes av forskerne er å analysere nivåene av C-peptid i blodet, noe som er et indirekte mål på insulinutskillelse (se nedenfor). Mønsteret som dukket opp var overraskende klart. Etter sykdommen mistet pasienten nesten 50 prosent av sin egen insulinproduksjon årlig. Dette varte i syv år, da stabiliserte nivåene seg. Dette gjaldt nesten alle 1549 pasienter i studien.

Produktive betaceller

- Resultatene er veldig interessante. De viser at en person med diabetes type 1 fortsatt har produktive betaceller etter sju år. Vi vet ikke hvorfor det er slik, men det kan være at det er en liten gruppe celler som motstår immunsystemets angrep og overlever. Og hvis vi kan lære hva som gjør disse cellene så spesielle, kan det åpne for måter å behandle type 1-diabetes på, sier ekspertforsker Beverley Shields til Science Daily.

Egen insulinproduksjon

De tidligere teoriene om at immunsystemet uunngåelig dreper alle insulinproduserende celler ved diabetes type 1 har stadig blitt mer trukket i tvil. Forskning har vist at enkelte pasienter har en egen, liten insulinproduksjon etter en lang periode med sykdommen.
Et eksempel er den amerikanske studien SEARCH for Diabetes in Youth, som identifiserte gjenværende betacellefunksjon hos nesten 3000 pasienter i en alder fra 1 til 23 år. Der kunne man se at så mange som omtrent hver tiende fremdeles produserte insulin etter fem år. Dette er viktig, siden blodsukkeret er lettere å kontrollere og risikoen for komplikasjoner senere i livet er lavere. Den egne lille insulinproduksjonen virker som en demper på høye blodsukkersvingninger, fordi betacellene bare virker når det trengs. Hvis blodsukkeret stiger over normalt, utskilles insulin. Hvis det injiserte insulinet gjør jobben, «hviler» betacellen.

Kilde: Diabetesportalen og Diabetes Care

 

Lignende artikler