Maria Stålgren har hatt diabetes type 1 i mer enn 50 år. For fem år siden fikk hun en assistent som har endret livet hennes på mer enn en måte!

Hunden Mio er en god følgesvenn og en gledesspreder i hverdagen. Men Mio er mer enn bare et kjæledyr. Mio er nemlig en diabeteshund, trent til å lukte matmors blodsukkernivå.

Om Marias blodsukker blir for lavt, varsler Mio ved å sette poten sin på Marias fot. Om blodsukkeret blir for lavt, markerer han ved å sette snuten på kneet hennes.

Mio hjelper Maria å gjøre noe med blodsukkeret før endringene blir kritiske, og ofte kan Mio slå alarm lenge før endringen blir synlig på blodsukkermåleren. Mio kan også hente druesukker eller insulin, og om det skulle gå riktig galt, kan Mio varsle andre og hente hjelp.

Maria forteller at livet hennes er endret i stor grad etter at hun fikk Mio. "Det aller viktigste er kanskje at diabetesen ikke lenger tar så stor plass i livet mitt," sier hun. Før følte hun at hun alltid måtte tenke på blodsukkernivået sitt. Nå gjør Mio dette for henne, og varsler i god tid. Dermed er det lettere for å henne å delta på alle slags aktiviteter og være til stede i det som skjer.

Les mer om diabeteshunder her.

Lignende artikler