Publisert 16 mars 2023

Hunden har lenge blitt regnet for å være menneskets beste venn. Men for noen mennesker er hunden mer enn bare en venn. For enkelte er hunden rett og slett et helt nødvendig hjelpemiddel.

De fleste kjenner til at hunder brukes av politiet til alt fra pågripelser til narkotikasøk. Blinde og svaksynte bruker gjerne førerhunder. Men visste du at hunder også kan hjelpe mennesker med diabetes?

Diabeteshunder

En diabeteshund kan lukte eierens blodsukkernivå, og er trent til å varsle om blodsukkeret blir for høyt eller for lavt. Hundens luktesans er ekstremt sensitiv, og hunden vil vanligvis oppdage at du er på vei inn i en føling eller et hyperglykemisk sjokk lenge før du oppdager det selv.

For mennesker som har lett for å miste bevisstheten, kan en slik tidlig varsling gjøre at de rekker å ta grep før det er for sent. En god diabeteshund kan også hente både blodsukkermåler og glukosetabletter om det trengs.

Anne-Line lever med diabetes type 1, og hun har fått hjelp av Lundqvist Hundeskole i Rælingen til å trene hunden Anton.

Anne-Line ønsket ikke å være avhengig av å ha familie eller venner rundt seg til enhver tid i tilfelle hun skulle få så lavt blodsukker at hun ikke lenger var i stand til å orientere seg. Anton kan i dag varsle når han merker at en føling er på vei. Hittil har de fleste tilfellene vært om natta mens Anne-Line sover. "Hvis jeg får føling om natta, er jeg helt avhengig av at noen vekker meg," sier hun.

I tillegg har Anne-Line fått en god turkamerat som kan bli med på turer i skog og mark. På sikt er det meningen at Anton også skal lære å varsle andre mennesker i nærheten dersom Anne-Line trenger hjelp.

Hunden er menneskets beste venn. Foto: Richard Brutyo / Unsplash.
En ung jente med hunden sin. Foto: Hudson Hintze Unsplasy

Frihet til barn og unge

En diabeteshund er kanskje enda mer verdifull for barn og unge. Når vi er unge, vil vi gjerne være ute og leke med kamerater, og da fungerer en hund mye bedre enn en blodsukkermåler.

Når barn og unge er ute med kompiser, er det også lett å glemme tid og sted. Om man glemmer en blodsukkermåling eller overser tegnene på en føling, kan hunden gi beskjed!

Amund (13) forteller til Norsk Ukeblad at han ikke lenger må vekkes i løpet av natten for å måle blodsukkeret med et stikk i fingeren. Etter at hunden Lissi kom inn i familien, har hun ansvaret for å si fra. Og om hun ikke får respons fra Amund, så løper hun raskt videre for å hente mamma og pappa.

Ekstrem luktesans

En hund har et sted mellom hundre tusen og hundre millioner ganger så god luktesans som et menneske. Menneskets luktslimhinne er ca 3-10 cm, mens hundens slimhinne er 67-200 cm. Mennesket har ca 5 millioner luktceller, mens hunden har 125-300 millioner.

Det er kanskje derfor at vi mennesker bruker 5 proesnt av hjernen vår til å tolke lukt, mens hundene bruker 33 prosent!

Takket være denne ekstreme luktesansen, kan altså hunden følge med på blodsukkeret ditt og si fra med en gang verdiene går utenfor normalen. På kjøpet får du ... menneskets beste venn!

 

Lignende artikler