Har du tenkt på et nyttårsforsett for neste år? Her er våre beste tips til hva nyttårsforsettet bør inneholde – og hva du kan droppe.

Det er lurt å gjøre opp status fra tid til annen og vurdere hva en kan gjøre for å forbedre sin egen livssituasjon, både på kort og lang sikt.

Hva er viktig for deg? Å ta bedre vare på venner, familie eller slektninger? Å være mer sosial? Utvikling på jobben? Eller ønsker du å ta bedre vare på helsen din?

Uansett hva som er viktig for deg, er det en ting som gjelder: Hvis du legger listen for høyt, så river du før januar er omme. Det smarteste du kan gjøre, er å finne et ambisjonsnivå som gjør at nyttårsforsettet holder i 365 dager – minst.

Gjør det enkelt

Om du ønsker å være mer i aktivitet, er det godt å vite at en halv time med fysisk aktivitet gjør en stor forskjell. Du trenger ikke løpe på tredemølle eller løfte vekter for å få effekt.

For voksne mennesker er anbefalingen å være fysisk aktiv i 150 til 300 minutter hver uke. Det tilsvarer mellom en halv time og tre kvarter hver dag. Og du trenger ikke bli medlem i et treningssenter om du ikke har lyst. En spasertur eller sykkeltur, litt arbeid i hagen, støvsuging eller snømåking, vask av huset eller lek med barnebarna. Det gjør underverker!

Om du er motivert for å trene på helsestudio, er det veldig bra. Men det er bedre med daglig aktivitet som du kan gjøre hver dag, hele året – enn å trene på studio i januar og så være tilbake i sofaen i februar.

Det betyr at du bør velge aktiviteter du liker, og aktiviteter det er lett å komme i gang med. Derfor anbefaler vi gjerne aktiviteter som ikke innebærer at du må skifte til treningstøy eller reise et annet sted – da er nemlig risikoen stor for at du utsetter det.

Helsenorge: Trening og fysisk aktivitet

Spis godt

For å bevare helsen, er det også viktig å spise sunt. Og det er ikke vanskelig å spise godt selv om man vil spise sunt. Men fordi det kan være vanskelig å endre matvaner, gir vi det samme rådet her: En liten endring som vil vare hele året, er mye bedre enn en stor endring som ikke varer.

Om du er disponert for diabetes, er det ekstra viktig å spise sunt og jevnt, men et sunt kosthold gir økt livskvalitet for oss alle uavhengig av diabetes.

Om livretten din er kjøttkaker og poteter, så behøver du ikke bli vegetarianer. Men her er et par gode råd som gjelder oss alle:

  • Spis litt mindre kjøtt og litt mer fet fisk.
  • Spis mer frukt og grønnsaker.
  • Reduser inntaket av fett, særlig mettet animalsk fett.
  • Reduser saltinntaket. Unngå prosessert ferdigmat og sterkt saltede matvarer.
  • Reduser mengden alkohol.
  • Spis regelmessig – frokost, lunsj og middag samt et par små mellommåltider ved behov er en god regel.

Vær konkret

Når du har bestemt deg for hva nyttårsforsettet ditt skal inneholder, er det viktig at du er konkret. Ikke si at "jeg skal begynne å trene", si at "jeg skal gå en liten tur hver tirsdag og torsdag og en lengre tur hver helg". Ikke si at "jeg skal spise mindre sjokolade", si at "fra nå av blir det søtsaker kun på lørdag".

Vær realistisk

Legg listen på et nivå som er riktig for deg. Om du ikke har trent i det hele tatt de siste årene, er det neppe en god idé å love seg selv tre treningsøkter i uka. Start med en eller to spaserturer i uka, og lov deg selv at du skal ta trappene i stedet for heisen.

Stryk et par ting

Det siste rådet er kanskje litt overraskende. Om du har laget en god liste med forbedringer til nyttårsforsettet ditt, synes jeg at du skal stryke et par av punktene.

Vi mennesker er nemlig slik at vi har urealistiske forventninger til hva vi kan oppnå, og så blir vi skuffet om vi ikke får til alt, og så ender vi opp med å gi opp alle ambisjonene.

Du greier uansett ikke å gjøre alt i januar, så velg ut de to punktene som er viktigst for deg eller som du tror vil ha størst effekt. Prioriter å faktisk gjøre noe med disse. De andre punktene kan du alltids komme tilbake til senere.

Og husk; det trenger ikke være nyttår for å ha nyttårsforsetter. Kanskje kan du lese denne artikkelen på nytt til våren, før sommeren og så til høsten igjen, så blir det listen litt kortere hvert nyttår.

Lykke til!

 

Senior Couple In Bed

Lignende artikler