Publisert 3 mars 2021

Hunden er menneskets beste venn, sies det. Men visste du at det finnes egne hunder som er trent til å hjelpe deg som har diabetes?

Hunder har svært god luktesans, og vi antar at de kan lukte 100 000 ganger bedre enn et menneske. Derfor kan hunder brukes til å søke etter mennesker i skred, til å finne narkotika i bagasje – og til å lukte om blodsukkeret ditt er iferd med å gå for høyt eller lavt.

En diabeteshund er trent til å varsle når blodsukkeret ditt er for høyt eller for lavt. Den kan også trenes til å hente blodsukkermåleren din eller til å komme med glukosetabletter eller lignende.

Når blodsukkeret synker, øker utskillelsen av stoffet isporene. Hunden merker denne endringen, og kan varsle deg før blodsukkeret blir så lavt at det er faretruende. Om blodsukkeret blir for høyt, merker hunden det også, og dermed kan en flink hund varsle deg om at du er i faresonen FØR du merker symptomene selv.

I tillegg til å være en god følgesvenn, kan altså hunden hjelpe deg å ha kontroll på blodsukkeret ditt. I andre land er det mange voksne som skaffer seg en diabeteshund, men vi mener at en slik hund kanskje er spesielt nyttig for barn og unge som gjerne glemmer å måle glukosenivået når de blir ivrige og oppslukt i leken.

Englands første diabeteshund

I England har Paul Jackson fått en av landets første diabeteshunder. Tinker, en hengiven border collie, har allerede reddet Paul ved flere anledninger. Når Paul er i ferd med å få føling, varsler Tinker ved å klynke, slikke ham i ansiktet eller bjeffe for å tiltrekke seg oppmerksomhet fra andre. Paul forteller at Tinker kan oppdage et anfall en halv time før det inntreffer.

I Norge kan du så vidt vi vet ikke kjøpe ferdig utdannede diabeteshunder per i dag, men det er mulig å ta med sin egen hund på diabeteskurs. Det er både krevende og givende å trene sin egen hund til å markere høyt og lavt blodsukker.

For mer informasjon om trening av diabeteshunder kan du for eksempel kontakte Canis hundeskole.

Møt diabeteshunden Molly

Den svenske jenta Nike fikk diagnosen diabetes type 1 da hun var 2 år gammel. I dag er hun 8 år. Hun har stor glede av hunden Molly, en irsk setter som er trent til å passe på Nike og blodsukkernivået hennes hele døgnet.

Lignende artikler