Publisert 14 desember 2020

Det nærmer seg jul, og tradisjonen tro skal vi alle bake 7 slag julekaker. Men hva gjør du om du har diabetes, eller du får besøk av noen som har diabetes? Du kan faktisk bake verdens beste kaker – uten sukker. Det er sunt og godt, både for den som har diabetes og for de andre gjestene!

De lærde strides om hvilke kaker som egentlig er de syv slagene. Det er vanlig å regne goro, smultringer, fattigmann, berlinerkranser, sandkaker, krumkaker og sirupsnipper, men mange mener at også pepperkaker og serinakaker hører med på listen. Det er bra for oss, for da står vi fritt til å inkludere noen av våre egne favoritter til jul.

Sukkerfri julebakst

nettsidene til Funksjonell Mat har vi funnet en god grunnoppskrift som lar deg lage 7 ulike julekaker – uten sukker.

Ingredienser:

325 gram smør
450 gram (7,5 dl) siktet hvetemel
50 gram (1 dl) FiberFin
180 gram (2 dl) Sukrin Gold

For å lage smørkranser, fylte kjeks og syltetøyhalvmåner, må du blande inn 2 egg i grunndeigen ovenfor.

Fremgangsmåte:

Rør inn smøret i melet og ha i Sukrin Gold. Du kan også ha alt i en kjøkkenmaskin og la maskinen gå til alt er grynet. Elt deigen sammen, og la den hvile en time i romtemperatur. Alle kakene skal stekes på smurt plate i stekeovnen ved 175 grader i 10-12 minutter.

Dette kan du lage:

Tyske skiver:
Trill 4,5 cm tykke pølser. Skjær opp i 1/2 cm tykke skiver.

Sukkerstjerner eller sukkerhjerter:
Kjevle deigen tynt, 23 mm. Stikk ut stjerner. Pensle med sammenvispet egg. Dryss på Sukrin eller perlesukker.

Smørkranser:
Sprøyt deigen ut gjennom kakesprut eller kvern med stjerneformet skive. Skjær i 12 cm lengder og form til kranser.

Riflekjeks:
Sprøyt deigen ut som smørkranser. Skjær 3 cm lange stenger.

Fylte kjeks med sjokolade:
Lag fyll av 50 gram kokosfett, 1/2 plate kokesjokolade, 1 egg og 1 ss Sukrin. Smør fyllet mellom to og to kjeks.

Syltetøyhalvmåner:
Kjevle en tynn leiv, 2-3 mm. Stikk ut runde kaker, ca 6 cm i diameter. Legg en klatt bringebærsyltetøy på kaken. Brett den i to og trykk sammen kantene med en gaffel.

God fornøyelse!

Fakta om Sukrin:

Sukrin er Norges første og mest kjente varemerke for sukkeralkoholen erytritol. Sukrin ble lansert i Norge i 2007, og produktet inneholer ingen kalorier som tas opp av kroppen. Studier viser også at Sukrin ikke har noen påvirkning på blodsukkernivået. Varemerket eies av det norske firmaet Funksjonell Mat AS.

Funksjonell Mat fører også ulike bakemikser og melblandinger, for eksempel FiberFin og mandelmel.

Lignende artikler