En ny studie dokumenterer at mager fisk gir deg redusert risiko for å utvikle diabetes type 2. Effekten er størst blant overvektige, men også de med normal vekt kan redusere risikoen betydelig ved å spise mer mager fisk.

– Vi undersøkte sammenhengen mellom kostholdet og diabetes type 2, og vi hadde spesielt fokus på mager fisk, fet fisk og Omega 3-tilskudd, sier Jannike Øyen, seniorforsker ved Havforskningsinstituttet. Det er Havforskningsinstituttet sammen med Folkehelseinstituttet som har utført studien basert på data fra mer enn 60 000 deltakere i den norske MoBa-undersøkelsen (mor, far og barn-undersøkelsen) samt data fra blant annet reseptregisteret.

Resultatene er oppsiktsvekkende. Økt inntak av mager fisk reduserer sannsynligheten for diabetes type 2 med 29 prosent for hele befolkningen. For de som er overvektige, reduseres risikoen med hele 39 prosent.

Den påviste sammenhengen gjelder bare ved inntak av mager fisk som torsk, hyse eller sei. Det ble ikke funnet tilsvarende effekt ved inntak av fet fisk, og heller ikke ved bruk av Omega 3-tilskudd.

Har fulgt gruppen i over 7 år

Forskerne har fulgt en stor gruppe over lang tid. Da studien startet, var det ingen av deltakerne som hadde diabetes. I dag er det 683 av deltakerne som har utviklet diabetes type 2. – Siden dette er en såkalt epidemiologisk studie, kan vi si mye om sannsynlighet og risiko, men lite om årsak og sammenhenger, sier Øyen. Likevel kan forskerne si en god del takket være alle dataene de har om personene i studien. Det har blant annet vært mulig å korrigere for alt fra fysisk aktivitet til inntak av annen mat og medisiner.

Annen forskning viser også at mager fisk kan forebygge fedme, og vi vet allerede at fedme er en av riskofaktorene for diabetes.

Les mer:
Universitetet i Bergen har omtalt studien her.
Havforskningsinstituttet omtaler studien her.
Du kan også lese om studien hos Folkehelseinstituttet her.

Kilder:
Du kan lese hele forskningsartikkelen i Diabetes Care Journal Aug 2021

Lignende artikler