Stadig flere nordmenn lever med diabetes, og skremmende mange har sykdommen uten en gang å vite om det. Heldigvis vet vi at trening og mosjon sammen med et sunt kosthold kan forebygge sykdommen.

Dessverre er det en del myter om sykdommen som henger igjen, og mange som har diabetes opplever at andre ser på det som en ren livsstilssykdom. Noe skyldes kanskje det gamle og upresise begrepet sukkersyke, som antyder at pasienten nærmest har skyld i sykdommen selv.

For det første er ikke diabetes en sykdom som skyldes for mye sukker eller at kroppen ikke tåler sukker. Diabetes er en ganske kompleks mangelsykdom hvor kroppen ikke produserer insulin eller at kroppen ikke klarer å utnytte insulinet godt nok. Dermed greier ikke kroppen å transportere det livsnødvendige sukkeret fra blodet og inn i cellene på riktig måte. Konsekvensen kan være at blodsukkeret blir for høyt (hyperglykemi) eller for lavt (hypoglykemi).

Diabetes type 1 har ingen kobling til livsstil i det hele tatt. Diabetes type 2 kan ha en viss sammenheng med kosthold og overvekt, men er i stor grad en arvelig sykdom.

Ingenting er flaut

I podkast-serien Ingenting er flaut tar Apotek1 opp spørsmål som det kan være vanskelig å få svar på andre steder. I en av episodene spør de nettopp om diabetes kan skyldes et usunt kosthold. Nedenfor kan du høre farmasøytene Eirik Rustan og Rebekka Gitlestad svare på noen av de vanligste spørsmålene om diabetes:

Lignende artikler