Publisert 12 oktober 2022

Mange pasienter med diabetes type 2 som bruker blodsukkersenkende legemidler, må fornye førerkortet innen nyttår. Fornyelse av førerkortet krever helseattest fra lege, og det er derfor viktig å bestille time hos lege i god tid før nyttår, ellers kan du rett og slett miste retten til å kjøre bil.

Pasienter som bruker blodsukkersenkende legemidler (som for eksempel Metformin), skal fra 1. januar 2023 ha maksimalt fem års gyldighet på førerkort for lette kjøretøy. Om du ikke allerede har fått førerkort med tidsbegrensning på fem år eller kortere, må du levere helseattest før nyttår for å få utstedt nytt førerkort etter de nye reglene.

De nye reglene gjelder for førerkort for lette kjøretøy, som er mopen (AM), snøscooter (S), traktor (T), motorsykkel (A1, A2 og A), personbil (B) og personbil med tilhenger (BE). Om du har førerkort for tyngre kjøretøy (klasse C og D) og bruker blodsukkersenkende legemidler, vil du maksimalt få 3 års gyldighetstid på ditt neste førerkort.

Disse slipper å fornye nå

Du trenger ikke fornye førerkortet dersom du har en godt regulert diabetes og ikke bruker blodsukkerdempende legemidler. Om du har diabetes type 1 og bruker medisiner som kan gi hypoglykemi (for eksempel insulin) og allerede har begrensninger i førerkortet, trenger du heller ikke å fornye førerkortet med en gang.

Dette må du gjøre

Vi anbefaler at du snarest mulig bestiller time hos fastlegen din for å få utstedt en helseattest. Det kan bli mange som skal fornye førerkortet innen årsskiftet, og det kan bli kø både hos fastleger og på trafikkstasjonene. Om du er ute i god tid, slipper du å være redd for at du ikke får det nye førerkortet i tide.

– Helseattesten kan du sende til Statens vegvesen i posten eller du kan levere den på nærmeste trafikkstasjon, sier seniorrådgiver Ingrid Sørlie i Statens vegvesen. Så snart Statens vegvesen har mottatt helseattesten din, får du en tekstmelding eller en e-post om dette. Da kan du bestille nytt førerkort selv på vegvesen.no.

Om førerkortet ditt er utstedt før 2012 eller om du har byttet navn etter at førerkortet ditt ble utstedt, kan du ikke bestille på nettet. Da må du kontakte nærmeste trafikkstasjon. Det kan være lurt å bestille time på forhånd slik at du unngår å måtte vente lenge i kø.

Les mer: Om helseattest og blodsukkersenkende legemidler

Om du bruker blodsukkersenkende legemidler, har diabetes og har lyst til å kjøre bil også i 2023, bør du fornye førerkortet ditt nå.

Lignende artikler