Du har sikkert lest at hjerte- og karsykdommer er en vanlig komplikasjon av diabetes, men kjenner du sammenhengen mellom diabetes og hjerteinfarkt eller hjerneslag? Og vet du hvordan du kan forebygge slike komplikasjoner?

Høyt blodsukker kan forårsake skader på kroppens blodårer. Dette kan igjen gi problemer med blodsirkulasjonen. Redusert blodsirkulasjon kan gi en lang rekke komplkasjoner, og de vi frykter mest er kanskje hjermeslag og hjerteinfarkt. Medisinsk statistikk viser at risikoen for å rammes av hjernesalg er dobbelt så stor blant mennesker med diabetes sammenlignet med mennesker uten diabetes.

Hjerneslag

Når blodtilførselen til hjernen blir avbrutt eller redusert, vil hjernen miste både næring og oksygen. I løpet av kort tid - bare få minutter - begynner hjernecellene å dø. Dette kalles et hjerneslag. Mange av oss vil bli rammet av et større eller mindre hjerneslag i løpet av livet. Selv om både antall slag og dødeligheten har gått ned de siste årene, er det fortsatt 16 000 nordmenn som rammes hvert år, og slag er dødsårsaken i hvert tredje dødsfall.

Hjerneslag er en fellesnevner for to ulike tilstander; at det dannes en propp som stenger av blodtilføreselen (hjerneinfarkt) eller at et blodkar sprekker eller lekker (hjerneblødning).

Det er også viktig å være oppmerksom på transient ischemic attacks – ofte omtalt som drypp. Dette er et mindre hjerneslag hvor proppen løser seg opp eller går videre i løpet av relativt kort tid eller hvor proppen ikke blokkerer blodtilførselen fullstendig. Etter et drypp forsvinner gjerne symptomene like plutselig som de dukket opp. Det er viktig å oppsøke lege om du mistenker at du har hatt et drypp, da dette gjerne er et forvarsel om et mer alvorlig slag.

Hjerteinfarkt

Et hjerteinfarkt er en tilstand hvor selve hjertemuskulaturen får for lite oksygen og etter hvert skades eller dør. Årsaken er oftest at en blodåre i hjertet har gått tett på grunn av en blodpropp, men det et hjerteinfarkt kan også ha andre årsaker. Det er viktig å være klar over at et hjerteinfarkt kan arte seg svært ulikt fra person til person. De fleste vil trolig skjønne at de er rammet av et infarkt om de får plutselige og klemmende brystsmerter som stråler opp til halsen eller ut i armene.

Andre kan oppleve et hjerteinfarkt som kortpustethet eller kvalme, en udefinert følelse av trykk i brystkassen, smerter i rygg eller kjeve. Særlig kvinner bør være oppmerksomme på denne type mindre uttalte symptomer.

Slag og hjerteinfarkt kan forebygges

Heldigvis er det mulig å redusere risikoen for både hjerteinfarkt, hjerneblødning og slag ved relativt ukompliserte livsstilsendringer. Dette er naturligvis spesielt viktig om du er rammet av diabetes.

  • Det aller viktigste om du har diabetes, er å ha god kontroll over blodsukkeret ditt og sørge for å ha god regulering og stabilitet over tid.
  • Spis sunt – og heldigvis finnes det mye god og velsmakende mat som også er sunt for kroppen din.
  • Det er viktig å holde kroppen i aktivitet, og alle bør få litt mosjon hver dag.
  • Vi anbefaler deg absolutt å slutte å røyke. Røyking er skadelig for alle mennesker, men ekstra farlig for deg som har diabetes. Om du ikke greier å slutte på egen hånd, snakk med fastlegen din som kan henvise deg til hjelp.
  • Unngå mat med mye salt, særlig prosessert mat og ferdigretter.
  • Om du har høyt blodtrykk, må du snakke med legen din om blodtrykkssenkende medisiner.
  • Om du har høyt kolestrolnivå, bør du justere kostholdet. Om det ikke er tilstrekkelig, kan fastlegen gi deg resept på kolestrolsenkende medisiner.
  • Har du spesielt høy risiko for blodpropp, du ha kanskje hatt tilfeller med blodpropp tidligere, kan det være nødvendig å gå på blodfortynnende medisin i en periode.

Det er bare du som kan ta ansvar for ditt eget liv og din egen helse. Det kan føles tungt å ha en sykdom som gir økt risiko for alvorlige komplikasjoner, men da er det viktig å tenke på at alle rådene og alle tiltakene ovenfor faktisk hjelper. Ved å følge rådene, kan du selv sørge for at din egen risiko for å bli rammet av en alvorlig komplikasjon, reduseres betydlig.

Lignende artikler