Publisert 16 desember 2021

Julemiddagen skal være et av årets store høydepunkt. Men om du samtidig må passe på blodsukkeret, kan julemiddagen være en stor utfordring. Her er tipsene som kan gjøre det litt enklere for deg!

Først av fremst: Den store utfordringen i jula, er ikke nødvendigvis bare julemiddagen. Det er totalen av julemiddag, konfekt, snacks og ikke minst alkohol. Om du har diabetes, må du vise måtehold på alle disse områdene. Og om du unner deg noe ekstra et sted, må du ta det igjen et annet sted. Likevel går det an å ha en fantastisk julefeiring med diabetes, og disse tipsene kan være en god start.

En god start

Julefrokosten er det måltidet du enklest kan gjøre sunt, uten å ofre noe av kosen. Velg et godt grovbrød og hold deg unna det lyse brødet. Du kan gjerne spise kjøttpålegg, men hold deg til det magre kjøttet. Vi anbefaler kalkunpålegg og juleskinke, roastbiff og (mager) leverpostei. Men best av alt: Om du liker tradisjonell sildefrokost, kan du ha en fest. Spis tomatsil, sursild, karrisild og lignende, og det går fint med litt laks og eggerøre til. Avslutt julefrokosten med litt oppskåret frukt og grønt!

Julemat

Det er lov å kose seg med julemiddagen, uansett om du spiser juleribbe, pinnekjøtt eller lutefisk. Husk at du bør unngå for mye mettet fett, så vær nøye med å skjære bort svor og annet synlig fett på kjøttet. Vær også forsiktig med fete julepølser og medisterkaker. Du kan også nøye deg med et par små poteter.

Hva med å erstatte juleribba med svinestek, skinkestek eller kalkun? Eller kanskje servere begge deler, så du kan spise litt ribbe og litt kalkun? Og medisterkakene kan med fordel byttes ut med grove kjøttkaker.

Husk også at du bør være forsiktig med mat som inneholder mye salt, så unngå spekemat i jula.

For mange er det et "must" å avslutte julemiddagen med riskrem. Det kan være et dårlig valg for deg som har diabetes, da den inneholder veldig mye sukker og fløte. Men det er enkelt å lage din egen riskrem med lettmelk i stedet for fløte og sukkererstatning i stedet for sukker. Det finnes også andre desserter som kan minne om riskrem, men er mye sunnere, som for eksempel denne kjøleskapsgrøten med cottage cheese.

Les mer: 7 slag til jul – sukkerfri julebakst

Drikke

Det er viktig å holde seg unna brus og sukkerholdig drikke. Heldigvis finnes det mye sukkerfri brus og annen sukkerfri drikke på markedet, så her er det lett å finne gode erstatninger. Og husk at Farris trolig er den drikken det er lettest å matche med julemat! Når det gjelder alkoholholdig drikke, er det mye vanskeligere. Mange liker å kose seg med et glass vin i julehøytiden, men alkohol inneholder dessverre vedlig mye energi.

Visste du at Vinmonopolet har et rikt utvalg av alkoholfri drikke, og at mange av de alkoholfrie produktene faktisk smaker svært godt (i motsetning til for noen år siden). Vår favoritt er den musserende Apple & Williams Pear som passer godt både på julaften og nyttårsaften, og er en svært rimelig og knallgod erstatning for de tradisjonelle boblene.

Vil du drikke øl til julematen, finnes det også flere alternativer. Det er lett å finne lite-varianter som inneholder alkohol men færre kalorier. Nå finnes det også mye god alkoholfri øl i butikkene, og enda flere på Vinmonopolet. Blant våre absolutte favoritter er norske Fripa fra Klokk & Co, som nå også finnes som en egen Julefripa.

Glem heller ikke den gode, norske eplemosten, som er en viktig del av våre norske juletradisjoner. Eplemost passer svært godt sammen med både ribbe, pinnekjøtt og kalkun, og fungerer også godt med torsk og lutefisk. Om du ber om et alkoholfritt alternativ på våre beste Michelin-restauranter, vil vinkelneren i 9 av 10 tilfeller anbefale en god eplesider eller eplemost til deg.

Alt med måte

Til slutt handler det om å bruke sunn fornuft.

Start dagen med en god frokost, så unngår du å være sulten og å ha lyst til å småspise gjennom dagen. Ikke la konfektesken stå på bordet hele dagen, men send den rundt og la folk få plukke én bit hver et par ganger i løpet av dagen. Men sørg for at sunne alternativer som frukt og grønt er lett tilgjengelig.

Men vet du hva som er det aller beste alternativet til konfekt og godteri? Det er en spasertur. Kle på deg og gå en tur i nabolaget! Titt inn til naboene og se hvordan de har pyntet, kos deg med julelys og julestemning i nabolaget. Kanskje får du til og med lyst til å bygge en snømann eller ta med ungene på aketur. All fysisk aktivitet gjør deg godt og har en positiv effekt på blodsukkeret ditt.

Og da er det enda lettere å kose seg resten av julefeiringen!

Ha en riktig god jul!

Lignende artikler