I dag har 1 av 20 nordmenn diabetes. Den store økningen skyldes i alle hovedsak at befolkningen blir eldre – og at vi blir fetere.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at ca 270 000 personer i Norge har diagnostisert diabetes. Dette gjør diabetes til en av de aller vanligste folkesykdommene.

I tillegg antar vi at rundt 60 000 nordmenn har diabetes uten å vite om det. Når du lever med udiagnostisert diabetes, utsetter du kroppen for en stor påkjenning.

Derfor tilbyr Diabetes Wellness Norge gratis blodsukkermålinger på utvalgte steder. Ta gjerne turen innom oss om du finner en blodsukkersjekk der du bor.

Alarmerende tall

Det er ikke bare i Norge at diabetes øker dramatisk. I Storbritannia er det nå registrert over 5 millioner tilfeller med diabetes, noe som tilsvarer 7,4 prosent av befolkningen.

Her ser vi også at diabetes type 2 blir stadig vanligere blant personer under 40 år. Bare i løpet av de siste 5 årene har antall tilfeller økt med nærmere 25 prosent.

Vi frykter nå at den dramatiske økningen i diabetes-tilfeller også vil komme til Norge og andre vestlige land. Derfor er det viktig at vi sammen får enda mer fokus på forskning for å finne en løsning på diabetes-gåten.

Flere diabetes type 1-tilfeller

Mens økningen i diabetes type 2-tilfeller kan tilskrives eldrebølgen og fedme-epidemien, er det vanskeligere å forklare økningen i tilfeller av diabetes type 1. Her mistenker forskerne at miljøfaktorer spiller en viktig rolle, men det gjenstår mye forskning før vi kan konkludere med hvilke faktorer som har størst betydning.

Mens forskerne arbeider videre for å løse diabetes-gåten, er det viktig at du og jeg gjør det vi kan for å holde oss friske:

Lev sunt – uansett om du har diabetes eller bare vil unngå å få det

Lev sunt og pass på vekten! Foto: Wallpaperflare

Lignende artikler